Çocuğunuzda Bu Belirtileri Hafife Almayın!
Bazen ağrı, bacaklarda morarma veya halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterirken bazen de herhangi bir şikayete neden olmadan sinsice gelişir. Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Hematolojisi ve Çocuk Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Funda Çorapçıoğlu Ebeveynlerin çocuklarında olağandışı gördükleri bazı sorunlar, özellikle birkaç günden fazla sürenler, “bu yaşta normal; “Büyüme sancıları geçer” ya da “Çok hareketli ve muzip oldukları için bacaklarındaki morluklar normaldir” gibi düşüncelerle geriye bakmamaları gerektiğini vurgulayarak, mutlaka doktora başvurmalarını tavsiye ediyor. prof. Dr. Funda Çorapçıoğlu, üst solunum yolu enfeksiyonları ile de karıştırılabilen çocukluk çağı kanserleri için değerli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Lösemi, lenfoma, beyin tümörü ve yumuşak doku sarkomu çocukluk çağında en sık görülen kanserler arasındadır. Çocukluk çağı kanserlerinin yetişkinlerden farklı olarak hızla ilerlediğini belirten Dr. Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Hematolojisi ve Çocuk Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Funda Çorapçıoğlu birkaç günden fazla süren bazı şikayetler için doktora başvurmanın değerine dikkat çekiyor. prof. Funda Çorapçıoğlu değerli semptomlardan şöyle bahsediyor: “Kolay üst solunum yolu enfeksiyonlarında görülebilen ateş ve halsizlik gibi belirtiler bazen lösemi habercisi olabiliyor. Yine burun tıkanıklığı gibi bir belirti son derece kolay bir nedenden kaynaklanabileceği gibi bazen nazofarenks (üst yutak) kanseri belirtisi olarak da karşımıza çıkabilmektedir. Boyunda şişlik, ateş, kilo kaybı, halsizlik, bacaklarda morluklar ve nefes darlığı gibi belirtiler çocukluk çağı lenfoması, karın, kol ve bacakta şişlikler, yumuşak doku ve kemik tümörleri, özellikle sabahları uyanan baş ağrısı belirtileridir. sabah uyanır uyanmaz kusmak veya kusmak. Bir tümörün belirtisi olabilir.”
Büyüme acıdır, geçer’ demeyin!
Çocukluk çağı kanserlerinde erken teşhisin çok değerli olduğunu vurgulayan anne babalar, özellikle sık karşılaşılan kol ve bacak ağrılarına “büyüyen ağrı, geçiyor” ya da bacaklardaki morluklar için “çok aktif, bacak bacak üstüne atıyor” şeklinde yaklaşabiliyor ve bu nedenle doktora başvurmak için ertelenebilir. Funda Çorapçıoğlu, “Vücudun herhangi bir yerinde morarma olduğu zaman aileler genellikle oyun çağındaki çocukların özellikle bacaklarının bir yere çarptığı için morardığını düşünürler. Bir hastanın bacaklarında veya kollarında morluklar varsa bunun gerçekte ne olduğunu ve geçip geçmediğini mutlaka sorgulamak gerekir. Kemik ağrısı, lösemi veya kemik tümörü olan çocuklarda sık görülür. Ama aileler ‘büyümek acıdır’ diyerek umursamayabilir. Baş ağrısı da çok gecikir. Bu nedenle çocuk doktorlarına da büyük sorumluluk düşmektedir. Bu tür şikayetlerle başvururken hastaya mutlaka kan sayımı yaptırılmalıdır. Ayrıca kan sayımının bir parçası olarak periferik yayma adı verilen inceleme mutlaka incelenmeli ve gerekirse çocuk hematoloji ve çocuk onkolojisi uzmanlarına yönlendirilmelidir. Çünkü çocukluk çağı kanserlerinin tanı ve tedavisi özel eğitim, emek ve donanımlı kurumlar gerektirmektedir.
Tedavide tam başarı mümkündür
Tıp ve teknolojideki hızlı gelişmeler sayesinde özellikle son yıllarda çocukluk çağı kanserlerinin tedavisinde çok başarılı sonuçlar alındığını belirten Prof. Dr. Funda Çorapçıoğlu, olumsuz yan etkileri en aza indirmek için çalıştıklarını söylüyor. Funda Çorapçıoğlu, halk arasında deyimiyle ‘akıllı ilaçlar’ın tedavide yeni bir dönem başlattığını vurgulayarak, “Akıllı ilaçlar tümör hücrelerini direkt olarak vücutta buldukları için ilaç kullanmadan etkili tedavi gerçekleştirebiliyorlar. normal, sağlıklı hücreleri çok fazla etkiler. Tedavide bu ilaçları sıklıkla kullanıyoruz. Çocukluk çağı kanserlerinde yeni bir dönem başlatan akıllı ilaçları kullanırken çocuklar normal hayatlarına dönebiliyor. Örneğin; Akıllı ilaç kullanırken okula gidebilen birçok hastam var. Ancak bazı kanserlerde bu ilaçlar tek başına yeterli olabilse de birçoğunda halen kullandığımız kemoterapiye ek olarak veriyoruz. Tedavide hastaya ve tümöre özel hedef odaklı yaklaşım son derece değerlidir.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı