Sağlık

Kilo hızla kaybedildi, hızla geri alındı

Esmanur GÜLBAHAR – M.Taha ÇELİKBAŞ – Herkes Duysun / BURSA (İGFA) – Okulda veya işyerinde nasıl diyet yapabiliriz? Öğle yemeğinde yanımıza neler alabiliriz? Piyasada satılan diyet ürünleri daha mı zararlı? Kilo vermede diyet mi yoksa egzersiz mi daha etkili? 1 ayda 10 kilo verdiren şok diyetler sağlıklı mı?

Sıkça sorulan soruların yanıtları haberin devamında…

Diyetisyen Fatma Çobur merak edilen tüm soruların yanıtlarını Herkes Duyuyor mikrofonlarına anlattı.

OKULDA VEYA İŞTE NELER TÜKETEBİLİRİZ?

Diyetisyen Fatma Çobur, okulda veya iş yerinde simit ve börek yerine iki dilim tam buğday ekmeğinin içerisine bir dilim peynir tüketilebileceğini belirterek, “Okulda veya iş yerinde dünden kalan yiyecekleri günlük olarak tüketebilirler. Pratiklik ama buna yetecek kadar yerlerinin olmadığını ve yanlarında taşıyamayacaklarını söylerlerse en azından simit, börek gibi bir şeyler yiyebilirler.” “Hazır ve yüksek kalorili ürünler yerine 1-2 dilim peynirli bir öğün, 2 tam buğday ekmeği arasında füme hindili sandviç ve yanında ayran veya maden suyu tercih edebiliriz.” söz konusu.

DİYET ÇALIŞMALARI KİLO ALDIRIR MI?

Diyet ürünlerinin uzun süreli tüketimde zararlı olduğunu belirten Çobur, “Diyet ürünlerini diyet içecekleri ve diyet katı ürünler olarak ikiye ayırabiliriz. Gazsız veya sıfır şeker adı altında sıvı ürünlerin tüketimi oldukça yaygındır. Sıfır kalorili olduğu doğrudur ancak yoğun tatlandırıcı içerdiğinden uzun vadede önermiyoruz. Katı diyet bisküvi vb. ürünlerde porsiyon kontrolü önemli.” İfadelerini kullandı.

Diyet ve sporun birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini belirten Diyetisyen Fatma Çobur, şöyle konuştu: “Bu işin yüzde 70’i beslenmeyi kapsıyor. Sporun yanında beslenmeyi de desteklersek yağ yakımını arttırmış oluruz. Müşterilerimize bakıyorum, su miktarını arttırmışlar. “Yağ oranı azaldı ama su içmeyen hastaların yağ oranı pek azalmıyor.”

DİYET YAPARAK BÖLGESEL KİLO VERİR MİSİNİZ?

Sağlıksız beslenme modellerinde kas kaybı yaşandığına dikkat çeken Çobur, “Bölgesel cihazlar adı altında son teknoloji ürünler var ama doğru diyet programıyla kas kaybını minimumda tutarak yağ yaktığınızda yağ yakıyorsunuz. bunlara gerek kalmadan en fazla yağın oluştuğu bel ve kalça bölgelerinde fiziksel bir değişim görebilirsiniz.” Bunu görmek yaklaşık bir ay sürer. Bir ay sonra bedeniniz küçülmeye başlar. “Kıyafetleriniz bollaşıyor ama maalesef bilinçsizce sağlıksız beslenme alışkanlıkları nedeniyle kas kaybı yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

“HIZLI VERİLEN KİLOLAR HIZLI BİR ŞEKİLDE GERİ ALINIR.”

Kısa sürede kilo verdiren diyetlerin sağlıklı olmadığını belirten Çobur, “Hızla verilen kilolar hızla geri alınır. Acelemiz yok. Önemli olan sağlıklı beslenme alışkanlıkları oluşturmamızdır. Mesela Ankara’dan online bir müşterim var. 5 ayda yaklaşık 20 kilo verdik. İlk başta çok hızlı ilerledi, sonra direnç ağırlıkları yaşadık. Bir süre sonra yavaşlıyor. “23 kilo verdik ve bunu 1 yıla yaydık.” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu