Ekonomi

Kocaeli’de Arıcılara Şeker Desteği

Kocaeli’de 729 arıcının talebi üzerine 61 bin 885 arı kovanına şeker desteği verilecek. Bu kapsamda en fazla 51 arının bulunduğu bir arıcının kovanı 300 kilogram beyaz şekerle desteklenecek. 5 milyon 250 bin TL’ye mal olan projede toplam 175 bin kilogram beyaz şeker dağıtılacak.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Arıcılara Beyaz Şeker Destekleme Projesi kapsamında beyaz şekeri yüzde 50 hibe ile destekliyor. Proje kapsamında Muhtarlığa 729 arıcıdan talep geldi ve 61 bin 885 arı kovanı destek kapsamına alındı. En fazla 51 arının bulunduğu bir arıcının kovanı 300 kilogram beyaz şekerle desteklenecek. 5 milyon 250 bin TL’ye mal olan projede toplam 175 bin kilogram beyaz şeker dağıtılıyor.

“Bu projenin çok güzel bir destek olduğuna inanıyoruz”

Gölcük Selimiye köyünde arıcılık yapan Ahmet Çolak, “Bu projenin çok güzel bir destek olduğuna inanıyoruz. Arıcı arkadaşlarımız bu projeden çok memnunlar. Bu bölgede arıcılık çok popüler, birçok insanımız bunu yapıyor.” Son dönemde arıcılıkta balın olmaması bizim için sıkıntılı bir durumdu. Desteklerle ayakta durmaya çalışıyoruz” dedi.

1983 yılından bu yana arıcılık yaptıklarını belirten Mehmet Çakır, “Arıcılığın güçlenmesi ve devamı için bu tür destekler gereklidir. Arıların özellikle kış aylarında beslenmesi gerekir. Arının gücünün artması için şekerleme yapılması gerekir. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarındaki beslemelerden sonra Yazın ayçiçeklerine yayıldığında verim oldukça artıyor.”

“Bu şeker takviyesi şart”

Arıcılar Birliği Denetim Kurulu Üyesi olduğunu belirten Adem Yamak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin arıcılara malzeme ve daha birçok ürünle destek verdiğini belirtti. Yamak, “Büyükşehir Belediyesi bize plastik tabandan, plastik kovana, bal dinlendirme ve ısıtma makinesine kadar her türlü desteği verdi, hala da desteklemeye devam ediyor. Büyükşehir Belediyemiz artık bize şeker takviyesi sağlıyor. Son dönemde değişen mevsim kuralları nedeniyle arı bakım maliyetlerimiz artıyor.” Mesela kestane balı bölgemizde bol miktarda bulunuyor. En pahalı ballarımızdan biridir. Çiçeklerin haziran başında açması gerekiyordu ama haziran ortasında açtılar. Haziran ortasında çiçek açtığı için bu sefer yağmur yağdı ve balımızın kalitesi düştü. Artık daha az balımız var. Arıları iyi besleyebilir ve güçlü yetiştirebilirseniz, güçlü arılar demektir. “Bu şeker desteği ekim için gereklidir” dedi. – KOCAELİ

silvanhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu