EGİAD Afet Koordinasyon Kurulu’nu kurdu
17 Ağustos 1999 depremi, 2020 İzmir depremi, 10 ilde yıkıma yol açan Kahramanmaraş depremi, ülke çapında deprem gerçeğini ortaya çıkardı.
Depremle birlikte her yaz çıkan orman yangınları da ciğerleri yaktı. Tüm bu afetlerin ardından somut adımlar atılması gerekliliğinden yola çıkan EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği, Afet Uyum Komitesi kurarak üyeleriyle rastgele bir afet durumunda yapılacak çalışmaları belirledi ve bir ilke daha imza attı. bölge. Geçtiğimiz günlerde ilk yardım eğitimleri düzenleyen dernek, son olarak Hatay bölgesinde arama kurtarma çalışmalarında görev alan EGİAD üyelerinin de içinde bulunduğu İzmir ÖİB Arama Kurtarma Derneği’ni bir araya getirdi.
Toplantıda değerli kararlar alan STK, her ay rutin olarak düzenleyeceği Afet Uyum Şurası toplantıları ile olası afetlere hazırlık çalışmaları yürütecek.
Rezidansı EGİAD Lideri Alp Avni Yelkenbiçer, Başkan Yardımcıları Kaan Özhelvacı, Arda Yılmaz, Genel Sekreter Prof. Dr. Fatih Dalkılıç ağırladı. Etkinlikte SAR İzmir Lideri Yarım ve EGİAD üyesi Mehmet Karakuş, son depremlerde bölgede yaptıkları çalışmaları anlatarak Sar İzmir ve EGİAD Üyesi Can Atik ve EGİAD Üyesi Deren Acar hakkında bilgi verdi.
Açılış konuşmasını yapan EGİAD Lideri Alp Avni Yelkenbiçer, bireylerden başlayarak toplumun tüm kesimlerine yayılan afete hazırlıklı uyumun değerli olduğunu belirterek, “Son depremler bizlere bilinçli olmamız gerektiğini gösterdi. bu konu. Afete hazırlık kültürü kazandırmak, farkındalık yaratmak, yaşadıkları yerlerde alabilecekleri temel önlemleri paylaşmak, doğru davranışları öğrenmelerini ve uygulamalarını sağlamak, afet ve acil durum hazırlıkları konusunda bilgilendirmek amacıyla yola çıktık. planlar ve alınabilecek temel önlemlerin paylaşılması. Sivil toplum kuruluşu olarak idari risk analizi, altyapı ve bina stokunun atılması adımları da dahil olmak üzere kamuoyu oluşturmak zorundayız. Özellikle envanter çıkarmanın ve gerekli kaynakları belirlemenin ne kadar değerli olduğunu gördük. EGİAD olarak çadır yapan, konteyner üreten, nakliyeyi üstlenen üyelerimizi belirledik. Envanterimizi oluşturarak hazırlıklarımızı yapıyoruz.”
İzmir’de olası bir deprem için çevre illerden yardım almak üzere iş birliği yaptıkları dernek ve federasyonlarla temas halinde olduklarını ve ortak çalışmalar yapılabileceğini öne süren Yelkenbiçer, “İlimiz bölgede hızlı bir şekilde koordinasyon sağlayabildi. son depremler 2020 depreminden öğrendiğimiz acı gerçekler sayesinde oldu.
Yaşadıklarımızı hayata geçirdik. Bölgedeki STK’lar ve Odalar ile ortak kampanyalar hemen başladı. İstihdam projesi hayata geçirilerek istihdam yaratılmıştır. EGİAD üyelerinin bir kısmı SAR Arama ve Kurtarma konusunda deneyimlidir. Onlar aracılığıyla üyelerimizi arama kurtarma alanında deneyimli hale getirebiliriz.”
Toplantıda konuşan SAR İzmir Başkan Yardımcısı ve EGİAD Üyesi Mehmet Karakuş ile Sar İzmir ve EGİAD Üyesi Can Atik, deprem bölgesinde yaşadıkları acı deneyimleri ve mucizelerini paylaşarak yol haritasını buldular.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı