İş

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Türkiye ile Enerji İşbirliği Konusunu Anlattı

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck: “İster Türkiye’de ister Almanya’da olsun, Avrupa’da ürettiğimiz enerjiyle bağımsızlığı da üretiyoruz.” söz konusu.

Habeck, Enerji ve Konvansiyonel Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın katılımıyla Eti Maden Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen 5. Türk-Alman Enerji Forumu’nda konuştu.

İklimin korunması konusunda kendilerine görev düştüğünü vurgulayan Habeck, “dünyayı karbondan arındırmanın” zamanının geldiğini belirtti.

Habeck, Türkiye’nin 2053’te, Almanya’nın ise 2045’te iklim nötr olmak istediğini belirterek, bu taahhütlere çok az zaman kaldığına dikkat çekti.

Bunun bir nesil projesi olduğunu vurgulayan Habeck, küresel ısınmanın başarısız olması halinde tüm insanlığın başına büyük felaketler gelebileceğini söyledi.

Habeck, güvenlik ve iklim konularının birbiriyle bağlantılı olduğunu belirterek, “Türkiye’de, Almanya’da veya Avrupa’da ürettiğimiz enerjiyle de bağımsızlık üretiyoruz.” söz konusu.

Habeck yeşil dönüşümün ve yenilenebilir enerjinin önemine dikkat çekti.

“Türkiye güneş panelleri üretiyor. Biz de Almanya’da üretiyoruz. Belki her iki üretim de buluşabilir.”

Bu konudaki fırsat ve zorluklara değinen Habeck, “Türkiye güneş panelleri üretiyor. Biz de Almanya’da üretiyoruz. Belki her iki üretim de buluşabilir. Kaynaklarını birleştirebilir, deneyimlerini paylaşabilirler ve yeni bir güç oluşabilir.” Almanya’da 20-30 yıldır amacımız yenilenebilir enerjiyi teşvik etmekti.” getirmektir.” sözlerini kullandı.

Habeck, bu yıl Almanya’da 10-11 veya 12 adet güneş enerjisi tesisi kuracaklarını belirterek, bunun çok büyük bir pazar olduğunu söyledi.

Almanya’nın rüzgar enerjisi konusunda büyük bir uzmanlığa sahip olduğunu kaydeden Habeck, Türkiye isterse bu uzmanlığı birlikte kullanabileceklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından ortak deklarasyon imzalandı.

“Somut konularda tartışma ortamının oluşması da son derece olumluydu.”

Açıklamanın ardından Habeck, Enerji ve Konvansiyonel Kaynaklar Bakanı Bayraktar ile ortak açıklama yaptı.

Kendisi ve mevkidaşı Bayraktar’ın kurumlar arasında doğru bir işbirliğini görüşmediğini kaydeden Habeck, özel şube temsilcileri ve kurumların da bu konuda çok ciddi görüş alışverişinde bulunduğunu söyledi.

Habeck, görüşmelerinin sürece yansıması gerektiğine dikkat çekerek, “Birebir görüşmelerin sadece siyasi ilkeler değil, somut konular hakkında da tartışma ortamı yaratması son derece olumluydu. Ayrıca dokunma fırsatı da bulduk. Jeotermal enerji gibi çok önemli konuları somut ayrıntılarla ele aldıklarını hepimiz biliyoruz ki, “Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler yüzyıllar öncesine dayanıyor. Artık birbirimizi çok iyi tanıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Bu olumlu çıkarların, özel sektör ile işgücü piyasası arasında değerli işbirliği fırsatlarını da beraberinde getirdiğini kaydeden Habeck, “Elbette son dönemde Avrupa Birliği ile yakınlaşma ve uyum süreci yavaş ve yetersiz oldu. Türkiye’nin jeopolitik önemine baktığımızda, ve komşularımız açısından bu işbirliğinin daha da yoğun olması kaçınılmazdır.” ” sözlerini kullandı.

Habeck, burada çok önemli somut iş birliği alanlarının bulunduğunu belirterek, “Bu alanda daha da ilerlemek için enerjide iklim nötr olma hedefini takip etmeliyiz. Karbondan arındırma konusu da her iki ülkenin de yapması gereken alanlar arasında yer alıyor.” Bu bakımdan uyumlu bir iş birliğinin temelleri, “Bunun yapıldığına ve bunun artarak devam edeceğine olan inancım tamdır.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu