Ekonomi

Tarım sektörünü canlandıracak

DENİZLİ (İGFA) – Denizli’de hayata geçirdiği kırsal kalkınma projeleriyle üretici ve çiftçiye desteğini sürdüren Denizli Büyükşehir Belediyesi bir ilke daha imza attı. Bu kapsamda Denizli Büyükşehir Belediyesi, Denizli Ticaret Borsası (DTB) iş birliği ile şehre kazandırılacak 25 bin ton kapasiteli Denizli Merkezi Lisanslı Depoculuk Tesisinin temelini attı. Pan Makas Cankurtaran Mevkii’nde düzenlenen programa AK Parti Denizli Milletvekilleri Cahit Özkan ve Ahmet Yıldız, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, AK Parti İl Başkanı Yücel Güngör, ilçe belediyesi katıldı. liderler, çiftçiler, muhtarlar ve davetliler katıldı. DTB Lideri Tefenlili törende yaptığı konuşmada, Ticaret Borsası ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle kente kazandırılacak ruhsatlı depoların çiftçilere ve tarımla uğraşan tüm kesime hayırlı olmasını diledi. Yatırımla birlikte eserlerin daha sağlıklı koşullarda depolanabileceğini ve fire oranının düşeceğini belirten Tefenlili, “Ticaret Borsası olarak çok mutluyuz. İnşallah bir nebze de olsa çiftçimizin, üreticimizin elinden tutmuş olacağız. Belediye başkanımıza canı gönülden teşekkür ediyorum. Bu yatırımı tek başımıza başaramazdık” dedi.

Önder Zolan: “Hizmet destanları yazdık”

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ise Denizli’de uzun süredir arzulanan ve değerli bir ihtiyacı karşılayacak lisanslı depoculuk tesisinin temelini attıklarını kaydetti. Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak bugüne kadar 50’den fazla maddede her zaman üreticinin yanında olduklarını ve çiftçinin yanında olduklarını belirten Önder Osman Zolan, “2014 yılından bu yana Sayın Cumhurbaşkanımızın da destekleriyle el ele vererek hizmet destanları yazdık. bakanlarımızla, milletvekillerimizle, teşkilatımızla ve tüm kurumlarımızla.” . Tahıl ürünlerinin güvenli ve sağlıklı bir şekilde depolanmasının ülkeler için vazgeçilmez olduğunu detaylı bir şekilde anlatan ve lisanslı depoculuğun değerine değinen Lider Osman Zolan, “Ne kadar çok lisanslı depolama tesisi kurabilirsek, geleceğimize o kadar güvenle bakabiliriz. Ülkemiz. Bu tesisler ülkemizin geleceği, gıda güvencesi ve çiftçilerimizin daha fazla kazanması için güzel bir yatırım” dedi.

Tesisler uzun yıllar Denizli’ye hizmet edecek

Denizli’nin coğrafi olarak büyük bir şehir olduğunu, kentte lisanslı depoculuğun daha verimli hale getirilmesi ve ulaşım mağduriyetinin yaşanmaması için biri Çivril ilçesinde olmak üzere iki lokasyonda lisanslı depoculuk tesisi yatırımını hayata geçirdiklerini belirten Lider Zolan, “Çivril ilçesinde de tesisimizin temelini attık. Bu tesisler şehrimize ve çiftçimize uzun yıllar hizmet edecek. Bu iki tesisin toplam maliyeti 110 milyon TL. Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak bu yatırımın 60 milyon TL’sini biz karşılıyoruz” dedi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öncülüğünde tarım ve hayvancılık alanında çok büyük temellere sahip olduğunu vurgulayan Önder Zolan, Büyükşehir Belediyesi olarak üreticiye katkı sağlamaya çalıştıklarını vurgulayarak, “Büyükşehir Belediyesi olarak; her zaman çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Allah bizlere bu tesisi hizmete açmayı nasip etsin. Şehrimize, ülkemize ve çiftçilerimize hayırlı ve uğurlu olsun.

Temel atma töreni dualarla gerçekleştirildi

Denizli Milletvekili Ahmet Yıldız ise Denizli’ye kazandırılacak tesisin başta çiftçiler olmak üzere Denizli’ye ve Türkiye’ye hayırlı olmasını dileyerek, Büyükşehir Belediyesi, DTB ve projede emeği geçen herkese teşekkür etti. Denizli Milletvekili Cahit Özkan da Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde Türkiye’nin son 20 yılda tarımsal gelişimini rakamlarla anlattı. Özkan, “Çiftçilerimizin ihtiyacı olan her türlü teknik altyapıyı ve devlet olarak her türlü desteği seferber ettik. Bugün Avrupa’da 1., dünyada 10. tarım ülkesi olmamızı sağlıyor” dedi. Konuşmaların ardından dualarla temel atma töreni gerçekleştirildi. Ardından lider Zolan ve beraberindekiler şantiyeyi bir süre gezerek hep birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Lisanslı depoculuk nedir?

Depolamaya uygun hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, pamuk, fındık, zeytin ve zeytinyağı gibi standardize edilebilecek temel ve işlenmiş tarım işlerinin standartları belirlenerek, lisanslı antrepo işletmelerinin antrepolarında güvenli ve sağlıklı koşullarda muhafaza edilmekte ve ticareti yapılmaktadır. bu işlerin bir kısmı yine bu işletmeler tarafından elektronik ortamda yapılmaktadır. aracılığıyla yapılır. Türkiye’de lisanslı depoculuk faaliyetleri 5300 sayılı Ziraat İşleri Lisanslı Depoculuk Kanunu ile düzenlenmektedir. Kanunun amacı, tarım ürünlerinin ticaretini kolaylaştırmak, yaygın bir depolama sistemi kurmak, malların güvenliğini ve kalitesini sağlamaktır. yetkilendirilmiş tasnifçiler tarafından eser sınıf ve derecelerinin belirlenmesini sağlamak, zirai işlerin ruhsatlı antrepo işletmecilerinin şahıslar arasında ayrım gözetmeksizin zirai işleri kabul etmelerini sağlamak, mülkiyeti temsil eden çalışma belgesi düzenlenmesi, finansman, satış ve teslimin sağlanması ve belirli standartlarda tarım ürünleri ticaretinin geliştirilmesi amacıyla tarım ürünlerine ilişkin lisanslı depoculuk sisteminin kurulması, işletilmesi ve kontrolü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu