Ekonomi

Konutlarda yüksek satış ve kiralara soruşturma

Tüm ülkeyi yasa boğan ve 11 ili etkisi altına alan deprem nedeniyle konut fiyatlarında yaşanan dalgalanma hakkında soruşturma başlatıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, konut satış ve kira fiyatlarında son 20 günde önemli artışların yaşandığının belirlenmesi üzerine soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Öte yandan Bloomberg’de yer alan bir habere göre, hükümetin ‘fahiş kira, fiyat artışı’ hapis cezasıyla ilgili çalışma başlattığı belirtildi.

Habere göre, 11 ili etkileyen, yaklaşık 45 bin kişinin hayatını kaybettiği, yüzbinlerce kişinin de evsiz kaldığı depremlerin ardından önümüzdeki ay başında yeni inşaatlar için harekete geçmeye hazırlanan hükümet, hazırlıklarını sürdürüyor. fahiş fiyat artışlarına 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesi.

Bir yetkilinin verdiği bilgiye göre hükümet 1 yılda 400 bin konut üretmeyi hedefliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde inşaat şubesi temsilcileriyle Gaziantep’te bir toplantıya geldi. Toplantıya TOKİ, LİMAK, TOBB ve İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) yanı sıra sıva, armatür, boya, kalıp, yalıtım, ahşap ve pencere gibi inşaatın ana bileşenlerinin çatı organizasyonları katıldı.

Fahiş fiyata ifşa uyarısı

İktidarın bu süreçte odaklandığı iki önemli bahis, inşaat malzemeleri fiyatlarında yaşanabilecek olası artışlar ve son dönemdeki kira artışlarıdır. Bir yetkiliye göre, hükümet fahiş kira ve fiyat artışları için yeni bir yasa üzerinde çalışıyor.

Buna göre fahiş zam yapanlar hakkında 2 ila 5 yılın ortasında değişen hapis cezaları gündeme gelecek.

İnşaat üretim süreçlerinde de fiyat tespiti yapılacaktır. TOBB 11 ilde, hammadde ve girdi maliyetlerinde artış olmadıkça, sarsma bölgesi için yapı malzemesi ürünleri
fiyat artışı olmayacağını açıkladı. Üst düzey yetkilinin verdiği bilgiye göre Bakan, şube temsilcileriyle yaptığı toplantıda fiyat artışları konusunda uyarıda bulunurken, süreci fırsata çevirenlerin kamuoyuna açıklanacağı konusunda da uyarıda bulundu.

Geçen yaz TBMM’de kabul edilen ve 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe giren yönetmelikle, 1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek olan kira sözleşmelerinde, devam etmemesi şartıyla zam yapılabileceği kararlaştırıldı. önceki kiralama yılının yüzde 25’ini aşan.

sulakyurthaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu