Haber

Batılı Ülkeler ve Bölgesel Örgütler Nijer’deki Darbeyi Tanımamakta Israr Ediyor

26 Temmuz’da Nijer’de yaşanan askeri darbenin ardından Batılı ülkeler ve bölgesel örgütler, askeri cuntayı tanımamakta ısrar ediyor.

Fransa, ABD, Avrupa Birliği (AB), Afrika Birliği (AfB) ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u deviren ve kendisine “Ulusal Güvenlik Konseyi” adını veren askeri cuntaya karşı yoğun bir diplomatik hareket yürütüyor. Vatanın Korunması (CNSP)”. .

AfB Güvenlik ve Barış Konseyi’nden yapılan açıklamada, darbecilere derhal kışlalarına dönmeleri çağrısında bulunuldu ve ülkede anayasal sistemin yeniden kurulması için 15 gün süre verildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Twitter’dan Başkan Bazum ve önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou ile görüştüğünü ve Bazum’a desteklerini yinelediklerini belirtti.

Dışişleri Bakanı Blinken, “Birkaç kişinin eylemleri, Nijer halkının faydalandığı yüz milyonlarca dolarlık ABD yardımını riske attı” dedi. sözünü kullandı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, darbe sonrası değişen yönetimi tanımadıklarını ve tanımayacaklarını belirtti.

Borell, Nijer için yardım ve işbirliğini askıya aldığını bildirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da bugün Nijer’deki gelişmeleri görüşmek üzere Savunma ve Ulusal Güvenlik Konseyi’ni toplayacak.

ECOWAS, yarın Nijerya’nın başkenti Abuja’da da büyük bir tepe düzenleyecek.

Zirvede darbe faciasıyla tanınan ECOWAS Dönemi Lideri Nijerya Devlet Lideri Bola Ahmed Tinubu’nun ciddi adımlar atması bekleniyor.

Batı’nın Sahel’deki tek müttefiki

Batı Afrika’da 2020’den bu yana gerçekleşen 5 askeri darbeyi kınamakla yetinen Batılı müttefikler, Nijer’deki darbeyi tersine çevirmenin yollarını arıyor.

Batı’nın Sahel bölgesindeki tek müttefiki Nijer’de ABD’nin 1000, Fransa’nın 1500 askeri bulunuyor.

Mali ve Burkina Faso’daki darbeler nedeniyle bu ülkelerdeki askeri gücünü geri çekmek zorunda kalan Fransa için Nijer, Sahel’deki “tek dost” olarak görülüyor.

ABD’nin ayrıca Agadez kenti yakınlarında “Nijer Hava Üssü 201” adlı insansız hava aracı üssü bulunuyor.

ABD’nin inşa edip finanse ettiği ve Nijer ordusuna ait olan üs, yüksek teknoloji uydu bağlantı sistemleriyle 2019’dan beri hizmet veriyor.

Öte yandan 26 Temmuz’dan bu yana tutuklu bulunan Bazum’un ailesiyle birlikte özel konutunda tutulduğu ve telefon görüşmesi yapmasına izin verildiği öğrenildi.

Cunta lideri, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani, dün devlet televizyonunda CNPS liderliğini üstlendiğini ve geçiş hükümetinin başına geçtiğini duyurdu.

Bir önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou’nun “gizlisi” olarak bilinen 62 yaşındaki Tchiani, yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanlığı Muhafızları Komutanı olarak görev yapıyor.

Tchiani, Issoufou’nun 2021 seçimlerinde görevi Bazum’a bırakmasının ardından koltuğunu korumayı başardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu