Haber

Kartal heykeli meydana yakışıyor

İSTANBUL (İGFA) – Beşiktaş Meydanı, yıllar içinde ortaya çıkan kentsel donatı yoğunluğu, düzensizlik, yeşil alanların yok olması, kamusal alanların işgal edilmesi gibi nedenlerden dolayı işlevselliğini kaybetmiştir. İstanbul halkının denizle bağlantısını sağlayacak, meydanla birlikte yoğun deniz ulaşımına bağlı yaya trafiğini de düzenleyecek, yeşil alan oranının artırılmasına yönelik bir düzenleme yapılması kaçınılmaz hale geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 2 etaplı projede bölgenin yoğun yaya ve araç trafiğini düzenleyecek temel ulaşım çözümleri öngörülüyor.

Projenin ilk etabı sona ererken Cumhuriyetimizin 100. yılı ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün 120. yılı münasebetiyle meydan kartal heykeliyle taçlandırıldı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölüm Başkanı Prof. Bülent Çınar’ın 2,5 aylık bir çalışmanın ardından tamamladığı heykel, çağdaş Türkiye’nin 100. yıl dönümünün dinamik yapısını çağrıştıracak şekilde tasarlandı. Heykel, lazer kesim teknolojisiyle kesilen yaklaşık 400 metre 316 kalite paslanmaz çelik borudan yapıldı ve daha sonra 923 boru lazer kaynakla bir araya getirildi. Toplam ağırlığı 1400 kilogram olan heykel, meydanı kaplayan granitlerle aynı ocaktan seçilen 6000 kilogramlık ham granit kayaya sabitlendi.

1. ETAP TAMAMLANDI

Projenin ilk etap düzenlemeleri kapsamında Barbaros Bulvarı ile sahil yolunu birbirine bağlayan çelik köprülü yol kaldırıldı.

Toplu taşıma araçlarının kalkış noktası sahilden Beşiktaş Caddesi’nin kuzeyine taşındı. Böylece toplu taşıma araçlarının Beşiktaş iskelesi önünde toplu alanlarda oluşturduğu hasar ve yaya hareketine ve şehir-deniz ilişkilerine olumsuz etkisi ortadan kaldırıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu