Haber

Arapgir merkez nerede? Arapgir ilçesinin nüfusu ve yüzölçümü nedir? Arapgir hangi ilçeye bağlıdır?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, MalatyaAyrıca çok sayıda artçı sarsıntı meydana geldi. Malatya ‘nin Arapgir ilçesi merak edildi. Peki, Arapgir merkezi nerede? Arapgir ilçesinin nüfusu ve yüzölçümü nedir? Arapgir hangi ilçeye bağlıdır? Detaylar burada…

ARAPGİR NEREDE?

Arapgir, Malatya ilinin bir ilçesidir.

Nüfus: 10.868

Alan: 1.143 km² (441 mi²)

ARAPGİR İLÇESİNİN NÜFUSU NE KADAR?

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinin nüfusu 10.868’dir.

ARAPGİR HANGİSİ İLE BAĞLANTILIDIR?

Arapgir, Malatya’nın bir ilçesidir.

Arapgir’in eski adı Daskuza’dır. Daskuza (Arapgir) çevresindeki yerleşim birimlerinin en eskilerinden biridir ve Malatya ili ile yaşıt kabul edilebilir.

Arapgir, 577 yılında Arap Hatem Tai tarafından fethedildi. Bizans İmparatorluğu ile yakından ilişkiliydi. 1070 yılından sonra Anadolu Selçuklu Devleti’nin egemenliğine girmiş, Kösedağı Meydan Muharebesi’nde Selçukluların Moğollara yenilmesinden sonra Anadolu beylikleri kurulmaya başlayınca Moğollar Karakoyunluların eline geçmiştir. 1515 yılında Çaldıran Meydan Muharebesi’nden sonra Osmanlı egemenliğine girmiştir.

1518’de tutulan ilk Osmanlı Tesnit Tahrir Defteri’nde Diyarbakır vilayetinin 12 sancağı bulunmaktaydı. Bu kitapta Arapgir de yer almış ve 10. sırada yer almıştır. 1928 yılına kadar Elazığ’a bağlı iken, 1927-1928 tarihli devlet salnamesinde Arapgir, Malatya’nın ilçesi olmuştur.

1988 yılına kadar Arapgir ve Arapkir olmak üzere her iki yazım da resmi olarak kullanılıyordu. A. Cengiz Sezer tarafından yapılan araştırma ve başvurular sonucunda Vejdi Gönül imzalı “g” harfinin Arapgir olarak kullanılmasına ve İl İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 420.208/14-5606 sayılı yazısına karar verilmiştir. 22 Temmuz 1988.

Konum

İlçe engebeli ve dağlık bir bölgeye sahiptir. Doğu Anadolu Bölgesi’nin batısında, Yukarı Fırat Bölümü’nde, Fırat Vadisi’nin batı yakasında, Malatya iline 114 km uzaklıkta yer almaktadır. Arapgir toprakları doğuda Elazığ’da Ağın, batıda Malatya’da Arguvan, kuzeyde Erzincan’da Kemaliye ve Sivas’ta Divriği, güneyde Elazığ’da Keban ile çevrilidir. İlçe merkezinde rakım 1250 metredir. Yüzölçümü 964 km²’dir. 2000 yılı genel nüfus sayımına göre ilçe merkezi 10.180, köylerin nüfusu 6.445, toplam nüfusu ise 17.070’dir. İlçede 1 bucak, Taşdelen, 1 belediye, 42 köy ve 49 mezra bulunmaktadır.

Coğrafya

İlçenin yüzölçümü 956 km²’dir. İlçeyi yüzey şekilleri açısından üç kısımda incelemek gerekir.

  • İlçenin batı ve kuzeyindeki dağlık kısım.
  • İlçe merkezinin doğusunda kalan kısım
  • Orta yükseklikteki “Dhtheric” yazıtı, hafif pürüzlü, güney kısmı oluşturuyor.

dağlık kısım

Göldağı: Yüksek, uzun ve sürekli bir antiklinal dağ silsilesidir. En yüksek zirvesi At Kuyruğu Pranga zirvesinde 2393 m’ye ulaşır. Arapgir’e olan hakikat bir anda kesilir. Bu sıradağlar diğerleri kadar geniş ve geniş değildir. Ortada sert kayalıklar; kısmen derin vadilerle parçalanmıştır. Ancak burada arazi zor değil. Göldağı ormansızdır ama yaylacılık için çok uygundur. Göldağı ilçe merkezinin tüm sulama ve içme suyunu sağlamaktadır. Eteklerden çok sık çıkan kaynak suları küçük ovalar, çayırlar ve bahçeler oluşturur. Özellikle kavak, çınar, söğüt ve meyve ağaçları vadi boyunca uzanan yeşillikleri ve bunların ortasında birkaç dönümden oluşan çok sayıda sebze bahçesini süslüyor.

Sarıçiçek Yaylası: Arapgir’in kuzeyinde yer alır, tepesi oldukça geniş dalgalıdır fakat kenarları diktir. Mesozoyik kireçtaşlarını oluşturan düzgün bir sırtta Ifli Dağı’nı (2275 m) geçtikten sonra Divriği’yi Arapgir’e bağlayan yola geçiş sağlayan Mamahar Geçidi’ne kadar devam eder.

doğu kısmı

Sarıçiçek Yaylası’ndan başlayıp doğuda Fırat Nehri’ne kadar uzanan yay içinde kalan ve Dutluca (Aşutka) Ovası’nı içine alan kısım, 1000-1100 m yükseklikte, az engebeli bir arazidir.

Diş Yazılı

Arguvan ilçesi ile sınır oluşturan Söğütlü Deresi’nin kuzeyinde Taşdelen ilçesini de içine alan orta yükseklikte, az engebeli toprak Dişterik Yazıtı olarak anılır. İlçeye bağlı köylerin birçoğu bu kısımda yer almaktadır. Küçük bir ovadır.

İklim

Yıllık ortalama sıcaklık: 11,7 °C

En soğuk ay: Aralık

Ortalama sıcaklık: -2.0 °C

En sıcak ay: Temmuz

Ortalama sıcaklık: 25.0 °C

Yağış ölçüsü (yıllık): 563,3 mm

haber-balcova.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu