Haber

ABD’li Senatör Menendez: Türkiye F-16’ları hak edecek hiçbir şey yapmadı

ABD Senatosu Dış İlişkiler Kurulu Başkanı Bob Menendez, Türkiye’ye F-16 satışına karşı olduğunu bir kez daha dile getirdi. Yunan devlet televizyonu ERT’ye açıklama yapan Menendez, Atina-Ankara ilişkilerinin “seçim sonuçlarına bağlı olacağını” söyledi.

Türkiye ile yapılan anlaşmanın mevcut uçakların füze sistemlerinin değil, sadece yazılımların yükseltilmesi için yapıldığını belirten Menendez, “Türkiye bu şekilde ödüllendirilmeyi hak edecek hiçbir şey yapmadı” dedi. ABD’li senatör şu sözleri kullandı:

“Mevcut Türk havalimanını ve karasularını ihlal eden, ‘Bir gece ansızın geleceğiz’ şeklinde tehdit edici sözler kullanan Türkiye’dir. Yunanistan her zaman barışçıl bir tavır aldı ve bu duruş ABD’de saygı görüyor. Ancak Erdoğan Türkiye’sinde böyle bir durum söz konusu değil. NATO müttefikleri, bölgede barış içinde yaşayan, yalnızca güvenlik sorumluluklarını değil, aynı zamanda NATO’nun talep ettiği ilke ve maliyetleri de karşılayan gerçek NATO müttefikleri olmalıdır.

Ne oldu?

Türkiye’nin 2021 yılı sonunda ABD’den satın almak için başvurduğu 40 adet yeni Block 70 F-16 savaş uçağı ve mevcut filoları için 79 adet modernizasyon kiti sürecinde ilk adım 17 Nisan’da atıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı onayladı F-16 filosunu desteklemek için F-16 aviyoniklerinin Türkiye’ye 259 milyon dolara satışı.

Washington bu adımla Ankara’nın Finlandiya’yı ayırmasına ve İsveç’in katılım süreçlerine savaş uçağı ile modernizasyon kitini ayırarak karşılık verdi. (DIŞ HABERLER)

sariyerajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu