Haber

Su kabaklarının tarladan vitrine yolculuğu

Su kabaklarının tarladan vitrine yolculuğu

Adıyaman’ın Samsat ilçesinde tarladan toplanan kabaklar kurutulduktan sonra üzerlerine fotoğraf çizilip rengarenk boyanıyor.

Geçmişte saklama kabı, kepçe olarak kullanılan ve çeşitli yemekler hazırlayan kabak, hanımların elinde vitrin süsü olmuştur. Tarladan toplandıktan sonra yıkanıp kurutulan kabakların üzeri temizlenir. Daha sonra çıkarılan su kabaklarının yüzeyine çeşitli fotoğraflar çizilir.

Çeşitli hayvan fotoğraflarından bitki fotoğraflarına, doğa fotoğraflarından takım logolarına kadar farklı motifler boyanarak renkleniyor.

Samsat Çok Amaçlı Toplum Merkezi’ne (ÇATOM) bağlı İlçe Halk Eğitim Merkezi’nde açılan kursa katılan kadınlar su kabağı üzerindeki sanatlarını konuşturuyor.

Usta öğretici Pakize Enser, Samsat’taki kadınların bir merkeze gelerek su kabağı süsleyerek sanat yaptıklarını söyledi.

Usta öğretici Sadiye Koyuncu ise Samsatlı hanımın kendi bahçesinden topladıkları su kabaklarını boyayarak hünerini ortaya koyduğunu söyledi.

ÇATOM Müdürü Seyfettin Zirve yaptığı açıklamada, “Önceden üretilen su kabakları daha çok saklama kabı, kepçe bazen de yüzmek için kullanılıyordu. Şimdi ise bu ihtiyaç başka yollarla karşılanınca Samsatlı kadınlar balkabağına boyuyor. ÇATOM bünyesinde açılan kursları süs eşyası olarak kullananlar, “Aynı zamanda stres atmak, sosyal ve kültürel faaliyetlere katılmak için bir araya geliyoruz. Hedefimiz bunu biraz daha geliştirip daha geniş pazarlarda gelir elde etmek” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu