Haber

Milletvekiline ‘photoshop’ yapan kanal özür diledi: Göğüsleri büyümüştü, karnı görünüyordu

Avustralya’da Nine News haber kanalı kullandığı görselde Victoria Eyaleti Milletvekili Georgie Purcell’in fotoğrafıyla oynadı. Purcell, göğüslerinin büyütüldüğü ve karnının açığa çıktığı, üzerinde oynanmış ve orijinal görselleri sosyal medya hesabında paylaşarak kıyafetinin nasıl değiştirildiğini gösterdi. Nine News kanalı sorundan dolayı özür diledi ve suçun “Photoshop otomasyonu” olduğunu iddia etti.

‘ERKEK POLİTİKACI’NIN BAŞINA HİÇBİR ŞEY OLMAZ’

Victoria eyalet parlamentosunun en genç kadını olan ve Avustralya siyasetinde kadınların sıklıkla “cinsel objeye dönüştürüldüğünü” söyleyen Purcell, BBC’ye yaptığı değerlendirmede, seçildiği 2022 yılından bu yana en kötü gününü geçirdiğini söyledi. Manipüle edilmiş görseli gördükten sonra parlamentoya başvurdu.

31 yaşındaki Hayvan Adalet Partisi milletvekili şunları söyledi: “Kendi evinizde, televizyonunuzda vücudunuzun değiştiğini görmek kesinlikle paradoksal. “Son 24 saatte başıma gelenler hiçbir zaman bir erkek siyasetçinin başına gelmeyecek bir şeydi” dedi. Purcell, sosyal medya hesabından bir paylaşım daha yaparak, “Önemli bir ipucu, karnımın tamamına dövme yaptırdım.”

‘PROGRAM TUTARSIZ BİR İMAJ YARATTI’

Geçtiğimiz yıl bir gazetede yayınlanan tartışmalı karikatürde çıplak resmedilen Viktorya Başbakanı Jacinta Allan, bu haliyle sadece kamu görevinde bulunan bir kadının değil, hiçbir kadının da yayınlanamayacağını savundu. Nine News’in sahibi Hugh Nailon, “grafik hatası” olarak tanımladığı durum nedeniyle Purcell’den “içtenlikle” özür dilediğini söyledi. Fotoğrafın görsel özelliklerine uyacak şekilde yeniden boyutlandırıldığını belirten Nailon, “Bu süreçte Photoshop otomasyonu orijinaliyle tutarlı olmayan bir görüntü oluşturdu.” Nailon, “Bu, sahip olduğumuz yüksek editoryal standartları karşılamadı” dedi.

ADOBE’DAN AÇIKLAMA

Photoshop’u üreten Adobe şirketinin bir sözcüsü BBC’ye şunları söyledi: “Bu görüntüde yapılacak herhangi bir değişiklik insan müdahalesi ve onayı gerektirecektir.” Purcell, Nine News’in özrünü kabul etti ancak açıklamaya şüpheyle yaklaştığını söyledi.

Yapay zekanın kamusal yaşamda kadınlar için kaza olsa bile tehdit oluşturduğunun altını çizen Purcell, haber odası çalışanlarının kendi bedenlerinin cinselleştirilmesini neden fark etmediklerini de sordu. Purcell, “Bu internetteki rastgele bir kişi değil” dedi. Onlarca çalışanı olan bir kurum ve onların ne yapacağını, nasıl yapacağını çok daha iyi bilmesi gerekiyor” dedi.

Daha önce hukuk fakültesinden mezun olmak için striptizci olarak çalıştığını söyleyen Purcell, uzun süredir cinsiyetçi tacizin hedefiydi.
Purcell ayrıca değişen imajının bu tür tacizleri tetiklediğini savundu. Purcell, “Beni eleştiriyorlar, soyunma direğine geri dönmemi söylüyorlar. Sanki bunu bana karşı bir silah olarak kullanıyorlar” dedi. Avustralyalı kadın politikacılar cinsiyetçi bir kültürle uğraşmak zorunda olduklarını söylüyor. 2021 yılında hazırlanan bir rapora göre federal parlamentodaki çalışanların üçte biri cinsel tacize maruz kaldı. (BBC Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu