Ekonomi

Körfez çamuru sanat eserine dönüşüyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’nin en büyük çevre projesi olan İzmit Körfezi dip çamuru arıtması kapsamında doğu havzasından çıkarılan dip çamuru, Kocaeli Üniversitesi’nde kaplama ve tuğlanın yanı sıra sanat eserine dönüştürülüyor. Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seramik eserleri Nermin Demirkol’un hazırladığı tarifler doğrultusunda toprak çamurundan üretiliyor. Çamurun yastık ve tuğlaların yanı sıra diğer sektörel alanlarda da kullanılmasına yönelik üniversite bünyesinde çalışmalar yürütülüyor.

“PAHALI ÇAMURUN ALTERNATİFİ”

Kocaeli Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nermin Demirkol ve ekibi, İzmit Körfezi’ndeki dip çamurunun seramik alanında kullanılmasına yönelik analizler geliştiriyor. Dip çamurunun değerli bir hammadde olduğunu belirten Doç. Dr. Demirkol, “Rektörümüzün başlattığı çalışmalar kapsamında dip çamurunu inceledik. Bize gelen kurumuş dip çamuruyla çalışmaya başladık. İlk önce XRF ile kimyasal analize baktım. Seramik kesiminde kullandığımız temel unsurları içerdiğini gördüm. “Bunu takiben bu kilden seramik çamuru yapılabileceğini fark ettim ve çalışmaya başladım” dedi. Demirkol, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan şekillendirilebildiği halde taban çamurunun seramik kesiminde tek başına kullanılamayacağını fark etti ve bunun için özel tarifler oluşturdu. Doç. Dr. Demirkol, ”Daha sonra çıkarılan dip çamurunu seramik sanatçılarının ve güzel sanatlar fakültesi öğrencilerinin kullanabileceği çamura dönüştürdük. “Hazırladığımız tariflerle yurt dışından çok yüksek miktarlarda alınan çamura alternatif bir hammadde kaynağı olduğunu gördük.”

TURİSTİK İŞLERE DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR

Dip çamurundan elde edilen çamura şekil vererek çalışmalarını sürdürdüklerini, ardından sinterleme (toz parçacıklarının termal enerji yardımıyla birleştirilmesi yöntemi) gerçekleştirdiklerini vurgulayan Demirkol, “Sırlama (seramik kaplamayı kaplayan camsı tabaka) gerçekleştirdik. ) Sinterlenmiş işler üzerinde çalışıyoruz. Sırlama için yaptığımız tariflerde hammadde olarak baz çamuru kullandık. Bununla hazırladığımız bisküvi ile sırlamanın uyumlu olduğunu gördük. KOÜ Sıfır Atık Kulübü ve Seramik Bölümü öğrencilerim ile birlikte başladık. yer çamurundan geliştirdiğimiz tariflerle eserler üretmek. Bu eserleri başta Kocaeli olmak üzere farklı illerde sergilemek istiyoruz. Ayrıca Kocaeli’nin kültürel mirasını da objelere dönüştürmek istiyoruz. Böylece gelen turistlere farklı bir hediye kaynağı oluşturmayı hedefliyoruz. Kocaeli’ye gidiyoruz ve döngüsel ekonomiyi destekliyoruz” dedi.

ULUSAL ZENGİNLİĞE DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR

Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Kocaeli Büyükşehir işbirliğinde yürütülen “İzmit Körfezi Doğu Havzası Dip Çamur Temizleme, Susuzlaştırma ve Bertaraf Hizmet Projesi” kapsamında elde edilen dip çamurunun farklı kullanım alanları da araştırılıyor. Belediye ortaya çıkmaya başladı. KOÜ Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıdvan Yamanoğlu ve ekibi, dip çamurunun astar olarak kullanılması üzerinde çalışıyor. Tabandaki çamurun yoğunluğuna dikkat çeken Yamanoğlu, “Çamur şeklinde olmasına rağmen analizler tehlike seviyesinin oldukça düşük olduğunu ve bu nedenle de içinde çok az ağır metal bulunduğunu gösterdi, bu nedenle üzerinde çalışmaya başladık. fren balataları üretimi.” Malzeme bilimcileri olarak çamuru bir malzemeye dahil etmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Yamanoğlu, “Ülkemizin son yıllarda yaptığı yerli ve milli çalışmalara hizmet etmek amacıyla yüksek hızlı trenlerde ve rüzgar türbinlerinde kullanılacak astar çalışmalarına ağırlık verdik. Scooter ve hızlı trenler için ped üretebiliyoruz. Savunma sanayine yönelik astar sistemleri geliştirebiliriz. Rüzgar türbinleri için ped üretebiliyoruz. “Sayısız çalışma ve uygulama alanı bulabiliriz” dedi.

ÇALIŞMALARIN MERKEZİ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Rektörü Prof. Dr. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tamer Sınmazçelik ve KOÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü İnşaat Malzemeleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salih Taner Yıldırım yer alıyor. KOÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mücahit Opan, Kocaeli İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Sn. Ali Akgün, Kocaeli Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Müdürü Doç. Dr. Mihriban Civan, Kocaeli TTO çalışanı Ahmet Şen, Kocaeli Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Şube Müdürü Yakup Temkiner de çalışmaya destek veriyor.

DİP ÇAMURDAN DÖNGÜSEL EKONOMİYE KATKI

Doç. Dr. Yıldırım, dip çamurunun geri dönüştürülerek ülke ekonomisine katkı sağlanması için çalıştıklarını belirtti. Eserlerin Ar-Ge süreçlerinin devam ettiğini belirten Doç. Dr. Yıldırım, “Topladığınızda bir şekilde tüketilmesi gerekiyor. Tüketilmesini sağlayacağız. Büyükşehir Belediyemiz çok güzel tedbirler aldı. Geri dönüşüm konusunda da neler yapabileceğimize bakıyoruz. Şu anda tuğla ve betonun üzerinde duruyoruz. Patent başvurularımız bitti. Bu malzemeler tuğla olarak kullanıldığında yapılarımızda yerini alabilmektedir. Bina duvarlarında kullanıldığında bunlara da sıva uygulanacaktır. Halkımız arasında panik yaşanmaması gerekiyor” dedi.

“YAPILABİLECEK ÇOK İŞ VAR”

Genişletilmiş kil işçiliğinin çok kıymetli olduğunu belirten Yıldırım, “Bu ürünleri biz üretirsek malzeme olarak kullanılabilirler. Mevcut kili genişletip malzemeye agrega olarak kullanacağız. Tercihimiz kum ve çakıl kullanmak olacaktır. Bu durumda daha fazla çeşit duvar malzemesi veya daha hafif agregalı beton çeşitleri üretmek mümkündür. “Aslında yapılabilecek çok iş var” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu