Haber

Kılıçdaroğlu, Kadınlara Seslendi: “Sandığa Gidip Ortak İrade Sergilediğinizde Bütün Dünyayı Değiştirirsiniz.

CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Bayana Yönelik Şiddete Karşı Milletlerarası Gayret Günü Programı’nda, kadınlara; “Nüfusun yarısından fazlası kadın. Sandığa gidip ortak irade sergilediğiniz anda bütün dünyayı değiştirirsiniz. Türkiye’yi değiştirirsiniz. Bütün problem bir arada olmanızda, birlik olmanızda. Bir arada olduğunuzda, bayanların hareketi olarak birlikte uğraş ettiğinizde… Bu çabayı bir arada götürebilirsek, göreceksiniz ki çok farklı bir Türkiye’yi birlikte inşa edeceğiz. Acılardan arınmış bir Türkiye’yi inşa edeceğiz” sözleri ile seslendi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Kadın Kolları tarafından Genel Merkez’de bugün düzenlenen 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Programı’na katıldı. Kılıçdaroğlu, kadınların “Hak, hukuk, adalet” sloganları ile çıktığı kürsüde, şunları söyledi:

“DUYARSIZLIK ŞİDDETİ BESLER: Dört bayan kardeşimizi dinledik. Duygulanmamak mümkün değil. Bu kadar büyük haksızlığa tahammül etmek de mümkün değil. Bilhassa siyasalların bunu görmesi, duyması, hissetmesi lazım. Bu haksızlığı gidermemiz lazım. Araştırması lazım. Duyarsızlık en makûs şeydir. Duyarsızlık; haksızlığı besler, şiddeti besler. Hassas olmak lazım.

ŞİDDETİN HAYATIN HER ALANINA SİRAYET ETTİĞİNİ GÖRÜYORSUNUZ: Yeri geldiğinde bayanlarla ilgili çok hoş kelamlar söylüyoruz. Yeri geldiğinde insanoğlu acımasız oluyor, neden? Hangi münasebetle? Her birimizin, siyaseten her birimizin tek tek sorumluluğu var. Şiddete uğrayan bayanlar, yalnızca bir partinin üyesi değil. Partisiz olan var, değişik partilerin üyesi olanlar var. Kırsalda yaşayanlar var, kentte yaşayanlar var. Eşinden ayrılanlar var, evlenenler var, evlilik içinde hayatını sürdürenler var. Hasebiyle şiddetin hayatın her alanına sirayet ettiğini görüyorsunuz.

FAKİR AİLELERİN ÇOCUKLARINDAN BAŞLIYORLAR: Bu sıkıntıyla nasıl çaba edilir? Bir meseleyle gayret etmek için, o sorunu ortadan kaldırmak için; sorunun muhatapları ile konuşmak lazım. Münasebetlerini bir bilmek lazım. Bayana yönelik şiddetin bu kadar ağır boyutlara ulaşmasının bir sebebi var. Siz bu nedenleri ortadan kaldırabilirsiniz, en azından asgariye indirmiş olursunuz. Az evvel uyuşturucudan kelam edildi. İstanbul Bağcılar’da; uyuşturucu müptelası bir evladın, annesinin kafasını keserek sokağa atması ne demektir? Türkiye’nin bu acıyı hissetmemesi mümkün mü? Nasıl oluyor da uyuşturucu baronları, Türkiye’nin bütün coğrafyasında at koşturabiliyorlar. Anne-baba, bana anlattılar; ‘akşam yatarken yatak odamızın sürgüsünü çekiyoruz’ diyorlar. Evladımız, uyuşturucu kullandığı için ne yapacağını bilmiyoruz diyorlar. Yoksul ailelerin çocuklarından başlıyorlar. Onları evvel çantacı yapıyorlar, alıştırıyorlar. Şiddete açık bir tablo çıkıyor ortaya. Alkol bağımlılığı… Bu da şiddeti artıran ögelerden birisi. İşsizlik, şiddeti artıran problemlerden birisidir. Anne işsiz, baba işsiz, evlatlar işsiz; konutta ne olacak.

ERKEK HÜKÜMRAN KÜLTÜR OLMAZ: Alışılagelmiş erkek hâkim bir kültürümüz var. Bu kültürün de değişmesi lazım. Erkek hâkim kültür olmaz. Bayanla erkek, elmanın yarısı üzeredir. Eşittir. Haklarının eşit olması lazım. Daha da değerli bir şey… Şayet bayan yeterli eğitilirse toplum eğitilmiş olur. Yani ailede eğitimin birinci basamağı annedir. Anneden öğreniriz; lisanımızı, okumayı, yazmayı. Sevgiyi, müsamahayı; anneden öğreniriz. Baba biraz otoriter. Ben de tıpkı yapı içinden geldim. Babamızla konuşamazdık. Babamın hiçbir çocuğunu kucağına aldığını görmedim. Lakin ben bütün evlatlarımı kucağıma aldım, sevdim evlatlarımı, evvel annem yadırgadı. Babamın yanında, ne için çocuklarını kucağına alıyorsun diye. Bulunduğum coğrafyada, çocukluğumun geçtiği coğrafyada, kız çocukları okula gitmezdi. Büyük ablam hala hayatta ve okuma yazma bilmez. Lakin ben kız evlatlarımı okuttum ve onlar üniversiteye gittiler. Dünyadaki değişimi her tarafa yansıtmamız lazım. Her yere yansıtmamız lazım.

BİZ; ‘KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ’ DERKEN, BUNA İTİRAZ EDENLER VAR: Çalışma hayatında da bayanların büyük zorluklarla karşılaştıklarını biliyorum. Erkeğe nazaran daha düşük fiyat veriyorlar, bayanlara. İtiraz etmiyor bayanlar, diyorlar. Düşük fiyata razı oluyor, diyorlar. Bunun da önüne geçmek lazım. Biz; ‘kadın-erkek eşitliği’ derken, buna itiraz edenler var. Biz hayatın eşit olmasını istiyoruz. Ben çalışıyorsam, eşim çalışmak istiyorsa o da çalışabilmeli, kazanabilmeli. Hayatı ortak kılmalıyız. Evlatlar ikimizin de evlatları. Sevgi ise tıpkı sevgiyi paylaşmalıyız. Çocuklarımızı uygun yetiştirmeliyiz.

CEZASI NE İSE EN AĞIR FORMDA ÇEKECEKTİR: Ama bayana yönelik şiddetin giderek artması… Âlâ hal nedeniyle yahut hakimin karşısına çıktığı vakit kravat taktı, güzel hal nedeniyle biz bunun cezasını düşürelim. Asla ve asla bunların hiçbirisi olmayacak. Cezası ne ise en ağır formda çekecektir, bayana yönelik şiddet yapan kim olursa olsun. Alışılmış yalnızca bizim coğrafyada değil bu. Dünyanın pek çok ülkesinde bayana yönelik şiddet var. Birleşmiş Milletler’in, bugünü; kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik bir gün olarak belirlemesinin temeli, bütün dünyada kadına yönelik şiddetin önlenmesi içindir. Bu konuda verilen bir mücadeledir aslında. Sadece Türkiye’de değil, dünyanın her tarafında misal olaylar olabiliyor. Evladını yitiren bir annenin dramını kimse anlayamaz. Evlat ile anne ortasındaki bağın ne kadar güçlü olduğunu, bir erkek anlayamaz. O nedenle her anne için evlat, farklı bir şeydir. Canından daha kıymetlidir. Siz anneye şiddet uygularsanız, olur mu? Bayana şiddet uygularsanız olur mu? Sevgi varken, müsamaha varken, bir arada olmak varken; tasada kıvançta bir arada olmak varken, acıları paylaşmak varken…

İNANCIMIZ DA BAYANA YÖNELİK ŞİDDETİ ASLA KABUL ETMEZ: İnancımız da böyledir. Bayana yönelik şiddeti asla kabul etmez, inancımız da. Sevgili peygamberimiz, ‘cennet anaların ayakları altındadır’ der. Cenneti oraya indiren, anneyi bu kadar yücelten bir inancın; bayana yönelik şiddeti alkışlaması mümkün mü? Bunun için hangi görüşten olursak olalım, hangi kimlikten olursak olalım. Hangi inançtan olursak olalım. Daima birlikte bayana yönelik şiddete karşı çıkmalıyız. Bu bizim, amacımız olmalı.

BURADAN TÜRKİYE’Yİ ÇEKİP ÇIKARMAMIZ LAZIM: Şundan emin olmanızı isterim: Kadın kardeşlerim, güvenlik güçlerinin yeterince kendileri ile ilgilenmediklerini de söylediler. Şiddet maruz kalmaları, bir annemizin 21 yaşındaki kızını yitirmesi… Onun acısını… Her gün gazetelerin üçüncü sayfalarında bu dramları, şöyle veya böyle okuyoruz zaten. Buradan Türkiye’ye çekip çıkarmamız lazım. Sevgiyi, müsamahayı hükümran kılmamız lazım. Bir arada yaşamanın ne kadar hoş olduğunu bilmemiz lazım. Aslında bu toplumun çok hoş hasletleri var. Dayanışma kültürümüzün özünde yatan çok hoş bir atasözümüz var: ‘Komşu, komşunun külüne muhtaçtır’ diye. Komşuluk münasebetlerimizin güzelleşmesi, birlikte olmamız, birlikte olmamız… Bir yere gittiğimizde evladımızı komşumuza teslim ederiz. Bütün bunların hepsi, aslında hoş hasletlerimiz.

GÜÇ BAYANLARDA: Şiddete yönelik bir Türkiye’yi, şiddeti içselleştirmiş bir Türkiye’yi; tam aksine şiddete karşı bir Türkiye haline dönüştürmemiz lazım. Burada güç, aslında bayanlarda. Sizin gücünüz, nitekim de çok kıymetli. Lakin birlik olursanız, birlikte olursanız, birlikte çaba ederseniz; gücünüzün farkına varırsınız. Birlikte uğraş etmediğiniz için, dayanışma kültürünü gereğince ayağa kaldırmadığınız için sesiniz yeteri kadar çıkmıyor. Birlikte olmak, birlikte olmak; birlikte uğraş etmek kadar kıymetli bir şey yoktur. Hangi görüşten olursanız olun, bu hoş coğrafyanın neresinden olursanız olun; bir yerde bayana yönelik bir şiddet varsa ve Türkiye’deki bütün bayanlar, o olayın üzerine gitmeli. Bir arada olursanız, birlikte olursanız; emin olun pek çok sorunu çözmüş olursunuz.

BİR TELEFON NUMARAMIZ VAR, 444 82 85: Duyarsızlıkları biliyorum, farkındayım. Dört bayan kardeşimiz de yaşanan duyarsızlıkları anlattılar aslında. Bakın bir telefon numaramız var: 444 82 85. YaşamHak… Yaşamak bir haktır, yaşatmak da bir haktır. Ben yaşamak istiyorsam, benim yaşama hakkım var, bunun korunması lazım. Yani şiddetten arınması lazım. Bir kişinin yaşama hakkı demek, onun rastgele bir şiddete maruz kalmaması demektir. Bayan Kollarımız bu türlü bir teşebbüs başlattı. Bir telefon verdi. Her biriniz cüzdanınıza yazın bu telefonu. Bir bayan, şiddete uğradığı anda, buraya telefon edin. Avukat istiyorsanız, derhal avukat kapınıza gelecek. Psikolog istiyorsanız, derhal kapınızın önüne gelecek. Size hizmet edecektir. Bundan emin olmanızı isterim.

KADININ ERKEĞİN ELİNE MUHTAÇ OLMASINA SON VERECEĞİZ: Birilerinin yapamadığını biz yapıyoruz, Bayan Kollarımız yapıyor. ve karakol mu diyorsunuz? Karakollara masraflar, sizin hakkınızı savunmak için. Yargılama mı var, mahkemedeki davalara katılırlar, sizin haklarınızı savunabilmek için… Yani bir bayan dayanışması yapmanız lazım. Bayan dayanışması yaptığınız taktirde bütün kapıların nasıl açıldığını göreceksiniz. Sivil toplum örgütleri ile protokoller yapıldı. Kimsesiz bayanlar varsa, evlatları varsa onlara iş imkanı sağlanması ile ilgili yeniden protokoller yapıldı. Yani bayanın da eli ekmek tutmalı, çalışabilmeli, üretebilmeli; birilerine muhtaç olmamalı. Bunu da istiyoruz esasen. Allah nasip eder iktidar olursak; Aile Takviyeleri Sigortası’nı hayata geçireceğiz. Bayanın erkeğin eline muhtaç olmasına son vereceğiz. Bayan, personel üzere memur üzere geliri yoksa, düşük gelirliyse, geliri taban fiyatın altındaysa, o bayanın banka hesabına her ay sistemli bir aylık yatırılacak. Bayanın fakirliğini kimse bilmeyecek. Ailenin yoksulluğunu kimse bilmeyecek. Yani kişinin onurunu koruyacağız. Sağ elin verdiğini sol el bilmeyecek. Toplumsal devlet bilecek, o kişinin fakir olduğunu. ve toplumsal devlet, o kişinin banka hesabına sistemli bir aylık yatıracak. Bayan gidecek, alacak aylığını; çoluk çocuğunun geçimini sağlayacak. Aile Takviyeleri Sigortası ile yeni bir kapı aralayacağız. Yeni bir kapı… Her meskende huzurun olması; bizim de dileğimizdir, herkesin isteğidir.

DERİN YOKSULLUĞUN OLDUĞU HER YERDE ŞİDDET OLUR: En büyük sorun ekonomik kriz ve derin fakirleşme. Büyük kentlerin varoşlarında o denli konutlara gittim ki… Hüznü, acıyı orada görürsünüz. Anneyi orada görürsünüz, evlatlarını orada görürsünüz. Birilerinin bir eli yağda, bir eli baldayken… Birilerinin çocukları evlatlarına bir şey yediremiyorken, memlekette huzuru sağlayamazsınız. Derin yoksulluğun önlenmesi lazım. Derin yoksulluğun olduğu her yerde şiddet olur. İlla bayana değil, erkeğe yönelik… Her alanda şiddet olur. Herkesin karnının doyması lazım, huzurun olması lazım ülkede.

BU İŞİN ÖTEKİ BİR KURALI YOKTUR, BİZE KATILACAKSANIZ: Ekonomik kriz en çok bayanları vuruyor. Bir annenin, evladının karnının doyuramaması ne demektir. Bu büyük bir acı değil midir? Her birimize vazife düşüyor. Burada bakın, ‘Bize katılın’ diye cümlemiz var. Bütün bu meseleleri çözmek istiyorsanız, hiçbir ayrım yapmadan Anadolu coğrafyasının, Trakya coğrafyasının neresinde yaşıyorsa yaşasın; bayana yönelik şiddetin en azından önlenmesi konusunda en önemli tedbirlerin alınmasını istiyorsanız, bize katılacaksınız. Bu işin diğer bir kuralı yoktur, bize katılacaksanız. Her meskende huzur istiyorsanız, bize katılacaksınız. Var olan yapının Türkiye’yi nereye götürdüğünü ben de biliyorum, siz de biliyorsunuz.

BU DRAMDAN TÜRKİYE’Yİ ÇIKARMAMIZ LAZIM: En büyük sıkıntısı yaşayan, en büyük düşünceyi yaşayan bu ülkenin kadınları… Niçin bu acıyı yaşasınlar, niçin bu düşünceyi yaşasınlar? Bunları önlememiz lazım. Akılla, mantıkla, bilgiyle, birikimle ve insan sevgisi ile… Evlatlarınızın her birisi bir kuşa, bir karıncaya ziyan gelecek mi diye, anne diye size seslenir. Her canlıya hassas, o küçücük evlatlarımız. Ancak biz insanımıza yeteri kadar hürmet duymuyoruz. O denli bir tablo var. Bayana yönelik şiddet ne demektir. Şiddet karşısında sessiz durmak ne demektir. Yılda bir defa, bütün dünyada bu anılıyor. Ancak bizim ülkemizde, gazetelerin üçüncü sayfasını açtığınızda, her gün öldürülen bayanların haberleri ile karşılaşıyorsunuz. Bir insanlık dramıdır, bu. Bu dramdan Türkiye’yi çıkarmamız lazım. Çıkaracak olan sizsiniz aslında.

HAKKINIZI ARAMAKTAN VAZGEÇMEYİN: Bu ülkenin kadınları; birlik olduklarında, beraber olduklarında… Nüfusun yarısından fazlası kadın. Sandığa gidip ortak irade sergilediğiniz anda bütün dünyayı değiştirirsiniz. Türkiye’yi değiştirirsiniz. Bütün sorun bir arada olmanızda, birlik olmanızda. Birlikte olduğunuzda, bayanların hareketi olarak birlikte uğraş ettiğinizde… Dominik Cumhuriyeti’nde üç bayanın verdiği uğraş, bugün dünya tarihine geçti. BM, o günü bayana yönelik şiddetin önlenmesi ile ilgili gün olarak ilan etti. Bakın, üç bayanın mücadelesi… 1 Mayıs da öyle… Emekçi bayramı deriz. Grev yapan bayanların yanması sonucu, 1 Mayıs ilan edilmiştir. Hak arayan bayanların uğraşıdır, bu. Hakkınızı aramaktan vazgeçmeyin. Hak aramak kadar bedelli bir şey yoktur. Hak aramak; yalnızca sizin hakkınızı aramak manasına gelmiyor. Sizin bir hak arama talebinizi başlatmanız, birebir haksızlığa uğrayan bütün bayanların sözcüsü olma pozisyonuna sizi getirir. Hak aramaktan vazgeçmeyin. Bizim misyonumuz, siz hak aradığınızda size dayanak olmaktır. Sizin yanınızda durmaktır. Bu çabayı birlikte götürebilirsek, göreceksiniz ki çok farklı bir Türkiye’yi birlikte inşa edeceğiz. Acılardan arınmış bir Türkiye’yi inşa edeceğiz.

ONLARIN YAPAMADIĞINI BİZ YAPACAĞIZ: Cüzdanlarınıza, 444 82 85’i kesinlikle yazın. Gittiğiniz her yerde bir bayan şiddete uğruyorsa, şiddete uğrayan bayan bunu bilmeyebilir. Çabucak siz, onun yerine telefon edin. Avukatı, en kısa müddette onun kapısında olacak. Size bunun kelamını veriyoruz. Onların yapamadığını biz yapacağız ve bütün bayanların hakkını ve hukukunu savunacağız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort