Haber

İspanya’da aşırı sağcı Vox partisi Halk Partisi’nin liderini destekliyor

İspanya’da aşırı sağcı Vox partisi, erken genel seçimlerde en fazla oyu alan Halk Partisi (PP) Lideri Alberto Nunez Feijoo’ya koşulsuz desteğini açıkladı.

Politico’nun haberine göre Vox partisi, herhangi bir partiyi desteklemek için “kurulacak hükümette yer alma” duruşundan geri adım attı.

Vox yaptığı açıklamada, yeni kabinede yer almasalar bile PP liderliğindeki azınlık hükümetini desteklemeye hazır olduklarını söyledi.

Bu kararda görevdeki başbakan Pedro Sanchez’in görevinin devamına ilişkin “derin” endişenin etkili olduğu kaydedildi.

Vox, ayrılıkçı Bask ve Katalan siyasi partilerinin dış desteğiyle mevcut azınlık koalisyon hükümetinin devam etmesinden endişe duyuyor.

Feijoo, Vox’un önermesini memnuniyetle karşıladı. dedi.

İspanya’da hükümet kurulabilmesi için, kralın hükümeti kurmak üzere atadığı adayın ilk oylamada parlamentodaki 350 milletvekilinden 176’sının desteğini alması veya ikinci oylamada daha fazla “evet” oyunu alması gerekiyor. 48 saat sonra.

Ülkede 23 Temmuz Pazar günü yapılan erken genel seçimler sonunda hiçbir siyasi parti ile sağ ve sol blok meclis çoğunluğunu kazanamadı.

İçişleri Bakanlığı’nın seçim sonuçlarına ilişkin açıkladığı bilgiye göre, Bask bölgesinde faaliyet gösteren PP 136, PSOE 122, Vox 33, Sumar 31, Katalonya Cumhuriyet Solu (ERC) 7, Katalonya Birliği (JxCAT) 7, EH Bildu 6 Bask Milliyetçi Partisi (PNV) 5, diğerleri 3 sandalye kazandı.

İspanya’yı bekleyen siyasi takvim

Yasaya göre İspanya’da 8 Ağustos’ta resmi seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından seçilen milletvekilleri ve senatörler yetkilerini alacak; 17 Ağustos’ta parlamento ve senato açılacak.

Devlet Başkanı olarak Kral 6. Felipe, siyasi partilerin liderlerini birer birer meclise kabul ettikten sonra hükümeti kurma görevini birilerine verecek.

Hükümetin kurulması için parlamentoda ilk güvenoyu Eylül başında yapılacak. Hükümet güvenoyu almazsa, ikinci bir girişimde bulunulmadan önce en fazla iki ay beklenecek.

Bu da başarısız olursa, Kasım ayında parlamento feshedilecek ve yıl sonunda yeniden seçimler yapılacak.

İspanya’daki mevcut siyasi tabloya göre, yeni bir seçim sağ blok dışında hiçbir siyasi partinin çıkarına değil. Dolayısıyla tek ihtimal, ülkenin demokrasi tarihindeki ilk koalisyon hükümeti olan PSOE ve Sumar’ın ayrılıkçı Bask ve Katalan siyasi partilerini ikna ederek meclis azınlığıyla 4 yıl daha koalisyon hükümeti kurması gibi görünüyor.

haberkofcaz.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu