Teknoloji

Ebeveyn kontrol yazılımında olması gereken beş özellik

İnternet, pandemi sırasında gençler için bir cankurtaran halatı haline geldi. Birçoğu derslerini öğrenmek, arkadaşlarıyla iletişim halinde olmak ve en sevdikleri site ve uygulamalarda zaman geçirmek için teknolojiyi kullandı. Bu dönemde anne babalar için en değerli nokta tehlikelerin nerelerde olduğunu anlamak ve çocuklarının maruz kaldığı riskleri en aza indirmeye çalışmak oldu. Siber güvenlik şirketi ESET, ebeveyn kontrol yazılımında dikkat edilmesi gereken konuları inceledi ve sunduğu teklifleri paylaştı.

 

Geçmişte, ebeveynlerin çocuklarının dijital etkinlikleri hakkında çok fazla endişelenmeleri gerekmiyordu. Yurttaki merkezi bilgisayar, internete açılan tek ağ geçidiydi. Takip etmesi ve kontrol etmesi daha kolaydı. Sonra taşınabilir cihazlar geldi. Şimdi daha da büyük zorluklarla karşı karşıyalar. Her iki çocuğun da gözetimden uzakta internette gezinmek için daha fazla fırsatı var ve dijital dünyada daha fazla gizli tehlike var. Bu, ebeveyn kontrol yazılımını ebeveynler için giderek daha çekici ve çok ihtiyaç duyulan bir seçenek haline getiriyor. İşletim sistemi geliştiricileri bile artık bu alanda bazı işlevler sunarken, en eksiksiz özellik setleri, güvenlik uzmanları tarafından tasarlanan üçüncü taraf çözümlerdir. Hakikat araçlarının, çocuklarınızın güvenliğini artırmak ile onlara keşfetme, öğrenme ve sosyalleşme özgürlüğü verme arasında denge kurması gerekir.

 

Neden bir ebeveyn kontrol yazılımına ihtiyacınız var?

Çocuklar, cihazlarında her zamankinden daha fazla zaman geçiriyor. Pandemi öncesinde ABD’li çocukların ekran karşısında geçirdikleri sürenin günde yaklaşık dört saat olduğu iddia edilmişti. COVID dönemindeki kısıtlamalar nedeniyle bu süre ikiye katlandı. Ebeveynler için en değerli nokta, tehlikelerin nerede olduğunu anlamak ve çocuklarının maruz kaldığı riskleri en aza indirmeye çalışmaktır. Ebeveynlerin sanal dünyada endişelenecek çok şeyi var. Bu planlardan bazıları şunlardır:

  • Uygunsuz içerik Bunlar müstehcen materyaller, cinsiyetçi veya ayrımcı içerik, saldırgan veya şiddet içeren resimler/videolar, kumar siteleri ve hatta taciz edici içerik olabilir. Uygunsuz bulduğunuz şeyler çocuğun yaşına ve olgunluğuna bağlıdır.
  • siber zorbalık Ne yazık ki, zorbalık birçok çocuk için hayatın bir gerçeğidir. Ancak çevrimiçi dünyada bu tehdit yakın arkadaşların ötesine geçiyor. Bir AB araştırması, tüm çocukların yarısının yaşamları boyunca bir tür çevrimiçi zorbalık yaşadığını belirtiyor.
  • Sömürü . Çocuklar teknoloji konusunda bilgili görünebilirler ancak internette tanıştıkları insanlara güvenmeye de eğilimlidirler. Ne yazık ki, bazı yetişkinler bu durumdan yararlanmaya hazır. Genellikle sosyal medyada, mesajlaşmada, oyun oynamada ve diğer uygulamalarda akranları gibi davranarak kurbanlarının güvenini kazanmaya çalışırlar.
  • veri sızıntısı Muhtemelen hepimiz internette çok fazla gönderi paylaşıyoruz. Ancak çocuklarımızın bizden çok daha geniş bir dijital arkadaş çevreleri var, bu da edindikleri bilgileri kötü niyetle kullanacak bireyler olabilecekleri anlamına geliyor. Bir evcil hayvanın adı, ikamet adresi veya tatile çıkma zamanı gibi zararsız bilgiler bile dijital ve gerçek dünya baskınlarında kullanılabilir.
  • Kimlik hırsızlığı ve kimlik avı dolandırıcılığı Çocuklarınız sosyal medyayı, mesajlaşma uygulamasını ve e-posta hesaplarını açar açmaz, hassas kişisel ve finansal bilgileri vermeleri veya kötü amaçlı yazılım indirmeleri için onları kandırmak üzere tasarlanmış geçersiz bildirimlerle bombardımana tutulurlar. Birçoğu ikna edicidir. Bazıları ücretsiz hediye vaadiyle baştan çıkarmaya hazır olabilir.
  • Aşırı ekran süresi Bu durum çocuklarda göz problemleri, depresyon, aşırı yeme ve diğer fiziksel problemlerle ilişkilidir. Belki de en bariz olanı, bir ekrana yapıştırılmış olmak, çocuklarınızın duygusal ve sosyal gelişimlerine zarar verebilecek şekilde fiziksel dünyada etkileşime girmediği anlamına gelir.

 

Ebeveyn kontrol yazılımında dikkat edilmesi gerekenler

Piyasada, yukarıdaki zorlukların bir kısmına veya tamamına yardımcı olacak birçok çözüm bulunmaktadır. Bu alanda ve daha geniş siber güvenlik alanında güvenilirliğini kanıtlamış bir markaya yatırım yapmaya değer. İyi bir başlangıç ​​olarak aşağıdakileri göz önünde bulundurun:

  • Uygulama kontrolleri Yaşına uygun olmayan uygulamaları engellemenizi veya hangi uygulamalara ne kadar süreyle erişilebileceğini kontrol etmenizi sağlar. Günlük süre sınırları, çok fazla ekran süresini en aza indirmek için iyi bir fikirdir.
  • Uygulama ve web kullanım raporları çocuğunuzun çevrimiçi olarak nerede vakit geçirdiğini daha iyi anlamanıza ve gelecekte engellenmesi gerekebilecek siteleri veya uygulamaları belirlemenize yardımcı olabilir. Ayrıca yeni yüklenen uygulamaları da işaretlemelidir.
  • Güvenli Gezinti çocuğunuzun daha önce kategorilere ayrılmış yaşa uygun olmayan sitelere erişimini engellerken internette gezinmesine yardımcı olacaktır. Burada çocuğunuzun belirli sitelere erişim talebinde bulunabilmesi ve bunu duruma göre değerlendirmeniz faydalı olacaktır.
  • Yer bulucu ve alan uyarıları , çocuğunuzun cihazlarının konumunu göstererek, size bildirim göndermeyi veya aramayı unutursa nerede olduklarına dair endişelerinizi gidermeye yardımcı olur. Bir başka kullanışlı özellik de çocuğunuz bir bölgeye girdiğinde veya bir bölgeden ayrıldığında cihazınıza gönderilen bildirimlerle fiziksel “bölgeler” oluşturabilmenizdir.
  • Kullanımı kolay bir portalYapbozun son parçasıdır ve eseri her zaman kolayca kurmanıza, yönetmenize ve yapılandırmanıza olanak tanır.

 

Ebeveyn kontrolü yazılımı, çocuğunuzu sorumlu bir internet kullanıcısı yapacak sihirli bir değnek değildir. Çocuklarınızla dürüst ve karşılıklı bağ kurmanın değerini hiçbir şey değiştiremez. Onlara yalnızca yazılımı yüklediğinizi söylemeyin, aynı zamanda neden yüklediğinizi de söyleyin. Gördüğünüz tehlikeler hakkında açıkça konuşun ve birlikte bazı temel kurallar belirleyin. Söylediklerinizi içselleştirdiğinizden emin olun. Daha uygun bir şekilde, ortaya bir teknoloji koyun. Ayrıca çocuklarınızın keşfetmesi için çevrimiçi olmayan mükemmel bir dünya var.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu